MyFreeCams modellen, de juiste belichting kiezen

MyFreeCams modellen, de juiste belichting kiezen

Want licht is belangrijk voor een goed resultaat

MyFreeCams modellen, de juiste belichting kiezen
22 april 2021

Omgevingsverlichting in de kamer ziet er misschien helder genoeg uit voor jouw ogen, maar zal je webcam dwingen een hoge mate van versterking te gebruiken, wat resulteert in een dof beeld met zichtbare ruis. Extra verlichting wordt sterk aanbevolen om een ​​scherp beeld met levendige kleuren te produceren. De aanschaf van een studiolichtingsset is de eenvoudigste manier om zacht (diffuse schaduwen, laag contrast), flatterend licht te genereren. Een set met twee paraplu's is een populaire keuze, met één paraplu aan elke kant van je webcam. Sommige modellen voegen een derde licht toe, zoals een ring licht, direct achter hun webcam.

Softboxen produceren zachte, gelijkmatige verlichting en bieden meer controle over de lichtverspreiding in vergelijking met paraplu's. Softboxen zijn typisch doosachtig van vorm en omsloten door een lamp. De lichtbron vuurt vervolgens naar voren door een interne diffuser voordat hij door een ander vel wit diffuus materiaal gaat, dat de voorkant van de 'doos' bedekt. Het resulterende licht, dat door het interieur is gereflecteerd en door beide diffusies is gegaan, ziet er aangenaam, zacht en gelijkmatig uit.

Plaatsing van de lichten

Een groot deel van het verkrijgen van een goed beeld is het zoveel mogelijk vermijden van schaduwen, aangezien willekeurige schaduwen het beeld er over het algemeen minder aantrekkelijk laten uitzien. Het meest flatterende licht is zacht licht, dat het resultaat is van een grote en diffuse lichtbron. Om een ​​lichtbron zachter te maken, plaats je deze dichter bij je. Als je licht harder wilt maken, met meer contrast tussen schaduwen en hooglichten, scherpe schaduwen, dan verplaats de bron van je af. 

Om zo min mogelijk schaduwen in het beeld te krijgen, plaats je de lamp relatief dicht bij de camera. Je kunt bijvoorbeeld slechts één lampje boven de camera hebben, of twee lampjes, één aan elke kant van de camera. Maar vergeet niet, dat hoe hoger je het licht plaatst, hoe meer schaduwen op je gezicht vallen, wat niet wordt aanbevolen. Plaats je hoofdlamp niet onder de camera, omdat opwaartse schaduwen er vreemd uitzien. Het is goed om het midden van je hoofdlampen iets boven het gezichtsniveau te plaatsen.

Verschillende soorten lampen

Het gebruik van gloeilampen

Er zijn twee details over verlichting, die je als model moet weten voordat je verlichtingsapparatuur koopt of gebruikt. De eerste heeft betrekking op de kleurtemperatuur. Dat wil zeggen, alle lampen hebben verschillende kleurtemperaturen, daarom moet je je camera's witbalans maken voordat je gaat fotograferen, en hebben alle webcams automatische witbalansfuncties. Als je lichten met verschillende kleurtemperaturen combineert, produceer je bizarre kleuren omdat je camera niet kan zien wat wit is. Zorg ervoor, dat je lampen een vergelijkbare kleurtemperatuur hebben. 

Het tweede detail heeft betrekking op de Color Rendering Index (CRI), die een maatstaf is voor hoe nauwkeurig een bepaalde lichtbron kleur weergeeft. CRI is onafhankelijk van de kleurtemperatuur. Hoe hoger de CRI, hoe beter de kleurweergave. Lampen voor algemene verlichting hebben een CRI tussen 72 en 100. 

Er zijn verschillende soorten lampen beschikbaar, waaronder gloeilampen, halogeenlampen, fluorescentielampen, compacte fluorescentielampen (CFL) en leds. Gloeilampen en halogeenlampen zijn helder en produceren een continu spectrum van warm, zeer geel, licht met een lage kleurtemperatuur (2700K - 3200K) en een CRI van bijna 100. Ze zijn echter erg inefficiënt en zetten slechts ongeveer 5% om  van de energie, die ze gebruiken in zichtbaar licht. De resterende energie wordt omgezet in warmte. Als je van plan bent halogeen te gebruiken, laat dan de airconditioning of het raam openstaan, want je kamer wordt zeker warm. CFL- of LED-lampen met een hoge CRI (90+) worden aanbevolen. Het door deze lampen uitgestraalde licht heeft een hogere kleurtemperatuur, minder geel, waardoor het daglicht beter wordt nagebootst. Er zijn daglichtkleuren verkrijgbaar (4700K - 5600K), die ideaal zijn als aanvulling op natuurlijk licht. Deze lampen zijn veel efficiënter en vereisen 1/6 van de energie als een gloeilamp met vergelijkbare helderheid.

Het gebruik van niet-studiolampen

Als je woonsituatie speciale studiolampen uitsluit, kan je nog steeds een goede verlichting krijgen door staande lampen te gebruiken, fakkellampen, kolomlampen, meerkops, enz. Je kunt ook tafellampen op bijzettafels plaatsen zodat ze op ooghoogte staan, of zelfs door gebruik te maken van een gebruiksvoorwerp. 

Het gebruik van werklampen van een bouwmarkt

Werklampen zijn er in verschillende soorten en maten, inclusief vrijstaand en clip-on. Kijk rond in huis om elk type licht te vinden, dat helder en draagbaar is. Bureau- en vloerlampen werken goed. Het doel is om de lichtbron zo groot mogelijk te maken. Als je een neutraal gekleurde muur direct achter je computer / webcam hebt, kan deze een uitstekende diffuse lichtbron worden door 2+ heldere lampen op de muur te richten. Deze techniek werkt goed als invullicht. Een andere manier om een ​​geïmproviseerde zachte lichtbron te produceren, is door een gaasdoek, dunne stof, voor het licht te gebruiken.

Verlichting is dus van eminent belang om beeld van goede kwaliteit te produceren tijdens je cam shows. Er zijn ook verschillende manieren hoe je kunt spelen met de belichting in je kamer. Belangrijk is, dat je ervoor moet waken, dat je beeldkwaliteit niet dof is of dat er te veel schaduwen op je gezicht of in je werkruimte te zien zijn bij het uitzenden. 

Meld je aan als model!

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden